DSF4984  DSF4970  DSF4990

 DSF4966

kk005  DSF4953 kk008

 DSF5162

120417panorama

 MG 0090

Kapitale Kapitelen
Een pelgrimstocht naar Bourgondië

Van 16 t/m 22 april waren we 'en route'. We reisden per bus en Bertus was onze chauffeur. De eerste stop was in Amiens. Prachtig weer om de beelden te bekijken. Wanneer we uitstapten voor een bezoek aan een kerk of museum klaarde het weer op. De tweede dag werd de Basiliek in Vezelay bezocht. Alleen deze kerk al heeft ongeveer 120 kapitelen. Hierboven zie je ze op een rij.

IMG 7981

 DSF5213

 

 

 

 

 Daaronder zie je de kapitelen van de St. Andoche in Seaulieu. Volgens menigeen de mooiste kapitelen uit Bourgondië. Daarna gingen we door naar Autun. Gislebertus, de beeldhouwer van de St. Lazare heeft in het timpaan uitbundig de beitel gehanteerd. Hij was tevreden over zijn werk en beitelde zijn naam duidelijk zichtbaar. Zie de foto helemaal onderaan. Daar staan we met zijn allen voor het timpaan. Hij maakte ook de kapitelen van deze kerk.

De tocht ging verder naar Anzy-le-Duc. Een kerk gebouwd in Cluny stijl heeft een bijzonder timpaan en primitievere kapitelen. Semur-en-Brionnais was de volgende stopplaats. Ook hier een bijzonder timpaan, dat handelt over het leven van St. Hilaire. Ten slotte bezochten we de kapel van de abten in Berzé-la-Ville. De schilderingen zijn geïnspireerd op de San Vitale in Ravenna. We passeerden de kerk van Cluny en stopten ook nog even voor de St. Martinus in Chapaize. Een oer Romaanse kerk.
In Tournus aten we met de hele groep in het hotel. Een feestelijk gebeuren met toespraken en al. De andere ochtend bezochten we St. Philibert. Daar vonden we de oudste kapitelen tot nu toe in de St. Michaëlskapel boven de nartex.

Nog iets ouder zijn de kapitelen in de St. Bénigne in Dijon. Alleen de Romaanse crypte van deze kerk bleef bestaan.
Dijon is de zetel geweest van de Bourgondische hertogen. Filips de Stoute was de eerste. Hij had de Haarlemse beeldhouwer Claus Slüter in dienst. Deze maakte voor hem treurende monniken voor zijn graf, niet meer dan 30 cm hoog. Levensecht. Zij leidden het begin van de Renaissance in. Voor de Kartuizerkerk in Champmol beelde hij de hertog en zijn vrouw af voor de ingang van de kerk. De calvarieberg, de Mozesput is zijn meesterwerk geworden.

De laatste etappe voerde ons naar Reims. De engelen glimlachen ons nog steeds tegemoet. Aan en in deze kathedraal zijn meer dan 2000 beelden te bewonderen.

De foto's op deze pagina werden gemaakt door Dirk en Koosje Zomer, Jan Huijser nam het leeuwendeel voor zijn rekening en Han van Hagen

Het was een fantastische trip!